Bestuur en ondersteuning

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Inzetten op nieuwe communicatievormen.

Wat gaan we daarvoor specifiek doen?

Uitvoeren gebruik van nieuwe communicatievormen

Wanneer gereed?

Status

juli 2019

Wat hebben we gedaan?

Met de communicatievisie 2017-2020 als vertrekpunt werken wij aan de verdere ontwikkeling van onze communicatie. In 2019 hebben onze inwoners bijvoorbeeld met ons kunnen chatten via de website.

Wat willen we bereiken?

We richten ons bij dienstverlening op digitale service. In het kader van 'Dienstverlening - samen doen' willen we actief bijdragen aan de landelijke ontwikkelingen op het gebied van dienstverlening;

Wat gaan we daarvoor specifiek doen?

Uitvoeren Dienstverlening samen doen

Wanneer gereed?

Status

doorlopend

Wat hebben we gedaan?

We blijven onze digitale dienstverlening ontwikkelen en beheren. We nemen deel aan verschillende regionale en landelijke bijeenkomsten op het gebied van dienstverlening. Daarnaast willen wij een website die aantoonbaar digitaal toegankelijk is. Zodat ook mensen met een beperking er gebruik van kunnen maken. Hier hebben wij in 2019 de eerste voorbereidingen voor gedaan. We hebben ons tot doel gesteld dat onze website oktober 2020 moet voldoen aan de nieuwe eisen. We publiceren dan een digitale toegankelijkheidsverklaring.

Wat willen we bereiken?

We willen meer ruimte en mogelijkheden creëren voor het ontplooien en uitvoeren van initiatieven en ideeën door burgers;

Wat gaan we daarvoor specifiek doen?

We willen meer inzetten op samenwerking met de buurgemeenten. We vinden het wenselijk om op het gebied van bedrijfsvoering samen te werken. En kijken of we zo efficiënter onze middelen in kunnen zetten en de kwaliteit kunnen verhogen.

Wanneer gereed?

Status

doorlopend

Wat hebben we gedaan?

De gemeenteraad stelde een routeplan burger- en overheidsparticipatie vast en stelde structureel extra budget beschikbaar. Het college besloot om de contacten vanuit de wijken en kernen te intensiveren. We benoemden een extra wijkcoördinator en verdeelden de kernen en wijken over drie in plaats van twee wijkcoördinatoren. Hierdoor is er nu voor iedere kern of wijk meer aandacht voor hun initiatieven en ideeën. Het college besloot om een regisseur burger- en overheidsparticipatie aan te trekken. Een ervaren deskundige en doener die ons helpt met innoveren op het gebied van burger- en overheidsparticipatie.

Wat willen we bereiken?

Wij zien voor Terneuzen een voortrekkersrol bij (regionale) samenwerking. Dit vloeit onder meer voort uit de Zeeuwse verkenning van bestuurlijke samenwerking (‘externe spiegeling’);

Wat gaan we daarvoor specifiek doen?

Tevens willen we inzetten op andere samenwerkingen binnen Zeeland en met Vlaamse partners;

Wanneer gereed?

Status

doorlopend

Wat hebben we gedaan?

Samenwerking met de buurgemeenten, maar ook op andere samenwerkingen binnen Zeeland en met Vlaamse partners. In 2019 waren er diverse ontwikkelingen:

Het regiobureau voor het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO) ging van start. Wij participeren in het OZO met de overige Zeeuwse gemeenten, het waterschap en de provincie. Het doel van het OZO is een bestuurlijk overlegplatform te zijn voor een optimale en integrale behartiging van de strategische belangen van Zeeland. Onder meer de Stuurgroep ‘IJzendijke’ en de Tafel van 15 zijn opgegaan in de nieuwe overlegstructuur. Vanuit het regiobureau werd in 2019 onder andere een startbijeenkomst georganiseerd voor de leden van de Zeeuwse besturen.

De Zeeuws-Vlaamse gemeenten startten in 2019 de voorbereidingen op voor het opstellen van een regiovisie Zeeuws-Vlaanderen. De visie wordt in 2020 gemaakt en richt zich op de gezamenlijke Zeeuws-Vlaamse opgaven en kansen.
Voor het havengebied Gent-Vlissingen hebben betrokken gemeenten en provincies verkend op welke thema’s sterkere en bredere samenwerking mogelijk is. Dit traject vond in 2019 plaats onder de werknaam ‘North Sea Port District’. Wij willen deze verkenning graag in 2020 een nadere uitwerking geven.

In het samenwerkingsverband Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen werken wij samen met de Zeeuws-Vlaamse buurgemeenten, het Zeeuws Vlaamse bedrijfsleven en de instellingen aan regiopromotie van de Zeeuws-Vlaamse en grensoverschrijdende arbeidsmarkt en woningmarkt. Daarbij wordt Rootzz ingezet om het netwerk van de jeugd, studenten en de young professionals te bereiken. In 2019 is in Terneuzen het expatcenter Zeeland opgestart. Dit is een digitaal en fysiek service- en informatiepunt voor internationals. Dat wordt in 2020 verder uitgebouwd.

Eind 2018 hebben de colleges de Z4 Werkagenda vastgesteld. Met de vier strategische thema’s:  ‘Profilering stedelijkheid’, ‘Mobiliteit en bereikbaarheid’, ‘Arbeidsmarkt en onderwijs’ en ‘Havens en maritiem’. Met de position paper beoogt de Z4 letterlijk positie te bepalen op de onderwerpen die we als essentieel zien voor (de ontwikkeling van) stedelijke aantrekkelijkheid in Zeeland. Het geeft richting aan onze thematische samenwerking. Dit doen we in de context van een bredere Zeeuwse bestuurlijke samenwerking waarin stad en regio elkaar kunnen (blijven) versterken.

Bestuursadvisering en samenwerking
Samenwerkingen en integrale opgaven vragen veel inzet van organisatie en bestuur. Binnen de organisatie geven wij daar prioriteit aan. In 2019 hebben we ambtelijk onze capaciteit vergroot om bestuur en organisatie daarbij te ondersteunen.

Deze pagina is gebouwd op 06/25/2020 12:08:26 met de export van 06/25/2020 11:52:18